Een marathon lopen

Hardlopen is een makkelijke en eenvoudige sport. Je trekt je schoenen aan op elk gewenst moment, je gaat naar buiten, zet je stopwatch op 00.00 en druk hem in. Weg ben je, zo lang je wilt, waarheen je wilt. Meer hoef je niet te doen, gaat vanzelf en je bent goed bezig. Ja toch? Gedeeltelijk ja.

De Leiden Marathon introduceert een nieuw begrip: HARTLOPEN. Een verschil  van een letter, toch een wereld. De organisatie ziet vele lopers graag presteren, grenzen opzoeken, trainen, het beste eruit halen, ervoor gaan. Maar wat even belangrijk is , is goed met je lichaam omgaan. Gevoel hebben voor wat kan en niet kan, luisteren naar de momenten waarop je wel of juist niet diep moet gaan. Hart hebben voor jezelf, hart hebben voor je gezondheid, veiligheid voelen en hart hebben voor je hart. Niet alleen kijken naar vandaag en dat je lekker in je vel zit, maar bezig zijn met opbouwen en langzaam je lichaam laten wennen aan intensief sporten.

Deze site is bedoeld om het hardlopen te begeleiden met tips en goede raad. Niet van een paar hardlopers die ervaring hebben, maar van mensen die veel werken met sport en sportblessures. De medische commissie van de Leiden Marathon, waarin veel verschillende beroepen uit de medische zorg samenwerken, hebben zich gebogen over diverse belangrijke onderdelen die het hardlopen tot een plezier kunnen maken. Een sportarts, een arts, een fysiotherapeut, een masseur, Rode Kruis, ambulancemedewerker, gezamenlijk een vat vol kennis. Voor de komende marathon van 21 mei hebben zij het volgende aan tips en adviezen bijeengebracht.